yazarların severek kullandıkları telefonlar – Muhalif Sözlük
bir fiziksel klavyeli telefon takipçisi olarak, listeye hp ipaq 514 ile başlamalıyım. henüz smartphone kavramı bu derece yer edinmemişken dilimizde, cep telefonları ve pdalar ayrımı mevcuttu. bu arkadaş pdaların miniği, pratiği, akıllı ve çeviği olarak kullandığım sürece keyif vermişti. yine bir pda olan htc tytn2, en sevdiğim telefonlar arasına girmişti. ardından htc desire z ve nokia n95 8gb ile devam eden gelenek, htc'nin ekranının kırılması sonucu sekteye uğradı. araya fiziksel klavyesi olmayan motorola atrix'i aldıktan sonra rahat edemeyerek samsung chat 527 modeline geçtim. uygulama yetersizliği nedeniyle ardından blackberry torch 9800 kullanmaya başladım. onu da sattıktan sonra sony ericsson xperia pro ile yola devam ediyordum ki android'in bitmek bilmeyen donanım ihtiyacı nedeniyle blackberry classic'e geçtim. bu atıfta bulunduğum telefonların hepsini severek kullandım. samsung chat 527'nin genel olarak ses düzeyi düşüktü, ona bir eksi yazabilirim bu yönüyle. bir sonraki hedef blackberry priv nasipse.

bu tabloda, telefon tercihi profilim bir telefon hariç fiziksel klavyeli telefonlar olarak belirmekte. önceden fiyat bakımından bu profil olumsuz bir tablo çıkarmıyordu çünkü üreticiler neredeyse oranında fiziksel klavyeli modellere yer veriyorlardı ürün gamlarında. ancak bugün blackberry hariç fiziksel klavyeli bir cihaz üreten firma görememekteyiz. esasında rekabetin ve seçeneğin bu kadar bol olduğu şu günlerde standart bir kullanıcı için şu an 700 tl. fiyat etiketine sahip asus zenfone 2 laser modeli gayet tatmin edici bir seviyede. ne var ki fiziksel klavye bir gereklilik olduğunda, old school imajına rağmen neredeyse bir apple iphone 6s fiyatını gözden çıkarmak gerekiyor.
Telefonların teknik özelliklerini ezbere bilmem. Telefon değiştirmem gerektiğinde öğrenirim ve sonra unuturum. Ama ne zaman telefon değiştirmem gerekse şunu gördüm. Samsung Galaxy S serisi telefonlar iyidir, güzeldir, kalitelidir ve istediğiniz herşeye sahiptir ama bunlardan o sırada en yeni olanı her zaman gereksiz pahalıdır. Samsung'a laternatif olarak gösterilip aynı özellikleri daha ucuza veriyor diye anlatılan LG, HTC, Huawei gibi telefonları ise ayrıntılı incelediğinizde daha düşük RAM vb. özelliklere sahip olduklarını görürsünüz ve bunlar genelde yavaşlayıp kastırır. Ben her zaman Samsung Note serisinin en iyisi olduğunu gördüm. Galaxy'den biraz daha hesaplı ama mükemmel özelliklere sahiptir. RAM, işlemci vb. mümkün olanın en yükseği olur, ekran büyüktür ve telefon sağlamdır. En önemlisi Note'ların pili çok güçlü oluyor. Şu anda kullandığım Note 4 de bildiğim kadarıyla var olan bataryalar içinde en uzun dayanana sahip. Note 4 en yeni telefon değil ama bataryanın değiştirilebilmesi gibi avantajları var. Şarjı siz de deli gibi kullanıyorsanız Note 4 işinizi görür. Sürekli şarj etmek telefon bataryalarını uzun dünemde bozuyor. Note 4 için problem değil. Batarya bozulursa arkayı açıp yeni bataryayı takabilirsiniz.