mostar köprüsü – Muhalif Sözlük
Doğuyla batıyı birbirine bağlar, zira küçücük nufusu 100 kişiyi geçmeyen bir köyün osmanlı sultanına gönderdiği mektup üzerine dünyanın en harika eserlerinden biri osmanlılar tarafından oraya dikilmiştir.
doğuyu batıya bağlar zira osmanlının insana verdiği değeri ortaya en iyi şekilde koyan eserlerden bir tanesidir.
doğuyu batıya bağlar zira semerkanddan mostara kadar bizim olan bu toprakların misakı milli denen bir anlaşmayla sadece anadoluyla kısıtlı kayamayacağını yıkıldığında bize anlatan taşlaşmış bir hilalin adıdır mostar köprüsü...
kimin yaptığı ne zaman yaptığı çokta önemli değildir aslında, ne için yapıldığıdır önemli olan. Ecdadıma laf söyleyenin lafını ağzına tıkmak için hala dimdik ayakta durmasıdır önemli olan.

Heyyyy gidi koca mostar, hala anlatacak söyleyecek o kadar çok şeyin var ki...
Heeeyyy gidi koca mostar, hala anlatılacak o kadar çok insan var ki...
vesselam efendim okuyunuz, okutunuz. (u: dergiolan mostarıda köprü olanınıda)
Bosna-Hersek'te başlayan iç savaş sırasında Mostar Köprüsü'ne ilk saldırıyı 1992'de Bosnalı Sırplar düzenledi. 1993'te Hırvat tankları köprüye daha büyük bir zarar veren saldırılarını başlattı. Kasım ayının sonunda köprü tamamen yıkıldı. Dev taşları, Neretva Nehri'nin sularına gömüldü. Mostar Köprüsü, yüzyıllar boyunca Bosna'da hoşgörü ve kültürel çeşitliliğin sembolüydü. şehrin Müslüman ve Hırvat kesimini, birbirine bağlıyordu. Köprünün yıkımı, Mostar'ın çok uluslu mirasının reddedilmesi anlamına geliyordu.

Savaş sonrasında ingiliz güçleri yıkılan köprünün yerine geçici bir demir köprü yaptı. Mostar civarındaki diğer köprüler de tahrip edildiğinden, nehrin iki yakasını birleştiren tek yapı olarak bu köprü kaldı.