hui – Muhalif Sözlük
başlangıç itibariyle batıdan gelen fars, hint ve turki tüccarlarla evlilik yapan çinlilerin geçmiş zaman içerisinde yalnız kendi içerisinde evlilik, alışveriş ve iletişim kurmaları sonucu bir etnik kimlik yaratmayı başarabilmiş ve halde saf kan mandarin çinlisi olan müslümanların anıldığı isimdir. çinde en kalabalık etnik dini gruplardandır. huiler dil ve kültür olarak han ulusundan olsa da yer yer farsça, arapça ve türkçe tabirleri almışlar ve kültürel etkileşimleri de olmuştur komşu müslüman gruplarla.

en çok çin'in eski başkentlerinden xi'an şehrinde bulunurlar. nakşibendi tarikatının afakiyye koluna mensubtur ekserisi. islamcı olup soyculuğa karşı olan türklük/türkçülük düşmanları için söylemem gereken bir şey daha var: sadece köken olarak çinli olmayan, tunguz mançular döneminde zulüm görmüşlerdir. aksine 2.dünya savaşı sonrası maoist çin; hiç bir şekilde bu müslümanlara bir baskı kurmamış/kurmamakta aksine huileri bizim uygurları asimile etme konusunda teşvik etmiştir. mao öncesi çin'de de cumhuriyet devri hui sancağı ordusu uygur kardaşlarımıza saldırmış ve doğu türkistan islam cumhuriyeti'ni yıkmıştır! götümden uydurmadığımı çin müslümanları hakkındaki birçok belgesel, makale ve yayında görebilirsiniz. yani dini yaşamada gayet serbestler çünkü mesele din değil kan asabiyesi (u: soy) meselesidir! gugıl reyize (i: xi'an mosque) ya da (i: muslims in xi'an) yazıp sorun görsellerden, kendi gözlerinizle de idrak edebilirsiniz dini serbestliği!


(bkz:satun) (u: konuyla alakalı çağrışım)
(bkz:soyculuk) (u: bu da çok ilgili bir ,çağrışım, kardeşimiz)
ulusalcı teyzelerin ve akpli piçlerin, çinlilerin yaptığı uygur türk katliamını aklamak için öküz anadolululara kakaladığı çinli müslüman millet.olayı islamcılığa çekip öküz anadoluluların aklını bulandırırsan, onlarda elbette huileri, uygur sanır.çin'in etnik sebeblerden dolayı uygur türklerine yaptığı soykırım ve asimilasyon politikası türkiye'de tepkilere yol açınca, akpli ve solcu piçler internete huilerin videoları koymaya başladılar. altına ise ''bakın uygurlar iftar açıyor. bakın uygurlar kur'an okuyor'' şeklinde yazılar koydular.gerçek olaylardan bir haber öküz anadoluluda bu numarayı malesef yedi.olayın gerçeğini şimdi ben anlatıyorum.çin devleti uygurlara soykırım yapmaktadır. onların dini ve milli bütün değerlerini engellemiştir. lakin bu huiler etnik olarak çinli olduğu için onlara karışmamıştır. huiler kendi kafalarına göre takılıyorlar. çinliler kendi soydaşlarına her türlü torpili geçiyorlar. benim soydaşlarıma ise her türlü zulmü reva görüyorlar. türk'ün türk'ten başka dostu yoktur.hui denilen boklu çinliler, benim soydaşlarıma hiç yardım etmemektedirler. bir de utanmadan bu boklu huiler amerika'da çini haklı göstermek için ''uygurlar terörist'' diyor. ulusalcı teyzeler ve akpli piçlerde bu huilerin medreselerini gösterip bizimkilerin gazını almaktadır.