pargalı ibrahim – Muhalif Sözlük
Döndüğü her kapıya yabancı ibrahim.. alnını değdiği her toprakta, ruyâsını gördüğü her dilin peygamberi tarafından sürgün edilen, kendi cehenneminde yanan, serin uykular haram edilen Pargalı ibrahim...
hırsının kurbanı olan belki de haksız yere kellesi alınan makbul ve maktul ibrahim paşa..

kanuni sultan süleyman hanın manisadaki şehzadeliği sırasında yakın arkadaşlığını yapmış kanuni padişah olunca da rütbesi gitgide yükselerek bir dönem sadrazamlık yapmıştır.hürrem sultan ile olan çekişmesi esnasında şehzade mustafayı açıktan desteklemesi kendisinin sonunu hazırlamıştır.birkaç lisanı birden akıcı bir şekilde konuşabilen ibrahim paşa aynı zamanda tarih coğrafya ve sanat konularında bilgisi yüksek bir paşadır.mezarı galatada canfeda zaviyesindedir..

kendisi hakkında bilkent üniversitesi ekonomi ve sosyal bilimler enstitüsünden esma tezcanın ibrahim paşanın edebi yönüne ağırlık veren bir çalışma hazırlanmıştır.bilgi edinmek isteyenlerin başvurabileceği önemli bir kaynaktır..
ben ibrahim, parga’dan on yaşında devşirilen dönme ibrahim.. on yedisinde şehzade süleyman’ın şahincibaşısı, yirmibeşinde sultan süleyman han hazretleri’nin has odabaşısı, yirmisekizinde hünkârının veziri âzâmı, iktidarın ortağı ibrahim..

cenneti cehennemi hep içinde taşıyan, kendi şeytanıyla dost, postun şeyhiyle müttefik, ama hep tetik.. araf’ın yüce kapısının sadık bekçisi kapıkulu ibrahim.. sultan süleyman’ın mahreminde, sırrında ama hep sınırda olan ibrahim.. hünkârının derin gözlerinde her gün kendi cenâzesini seyreden ibrahim.. sultâın’ın gözlerine baktıkça ölüme koşarak giden ibrahim.. ölümüne kazâ namazları kılınan ibrahim…

gitmek.. kaybolmak.. kendini aramak; işte ihtiyacın bu senin ibrahim.. yoksa çöküyor üstüne sarayın her taşı…

dönmek nasıl bir şey? insan nereye döner? döndüğü yer neresidir? geriye dönmek var mıdır, mümkün müdür?

dönmek kabiliyet değil zarurettir ibrahim..

ben ibrahim, parga’dan on yaşında devşirilen dönme ibrahim..
ben ibrahim, balıkçı manolis’in oğlu pargalı ibrahim.. şimdi kendi sarayındasın. bak ve inan.. kendine.. hünkârına.. kaderine inan.. ve.. ve iman et..

(b: -matrakçı, şu duvara çok büyük resimler yaptırmak istiyorum. sen yapabilir misin?)
-sarayın nakkaşları cihâna bedeller, söyle yapsınlar…
(b: -ben nakış istemiyorum ki matrakçı, resim diyorum sana.. hani şu kâfirin sarayındakilerden..)
-anladım sen, kuş, melek, kadın gibi âlâmetlerden istiyorsun, ikonalar gibi..
(b: -anladın işte, ressam lâzım bana matrakçı.. ressam…)

Sen.. balıkçı manolis’in oğlu pargalı ibrahim..
ruhu ve kaderi ikiye bölünmüş ibrahim.. cenneti ve cehennemi ikiye bölünmüş ibrahim.. imanı ve inkârı ikiye bölünmüş ibrahim.. zevkleri ve bildikleri ikiye bölünmüş ibrahim.. aklı ve vicdânı ikiye bölünmüş ibrahim, pargalı ibrahim..

kaderin doğuya, hilkatin batıya ait kıldığı ibrahim.. gözü resimde kaderi nakışta ibrahim.. bir kulağı kemanının yayından sarayın mermerlerinin içine sızan ah u enînlerde diğeri neyin kendi ölümünü üflediği seslerde ibrahim..


sen.. pargalı ibrahim, taşıdığın devlet-i âliye’nin altı tuğunun, altı kanat ile göğe yükselttiği, taşıyamadığın yedinci tuğun ise sarayın duvarlarının dibinde boğduğu ibrahim...

sen.. pargalı ibrahim, kendi sarayının mutantan hücresinde divina commedia’nın sahifelerinde gezerken gözlerin, azadlık görmeyecek ruhun inferno’dan paradisa’ya geçerken hızlı adımlarla, hünkârının iradesine bağlı kaderin purgatorio’da sabitlenir, sen.. inferno ve paradise arasında ikiye bölünmüş araf’ın gürbüz çocuğu ibrahim..

(b: aykırı bahçelere kök salmış, renascentianın yetim çocuğu ibrahim…)
açık söylemem gerekirse sanırım muhteşem yüzyıl dizisiyle gündeme gelmişti pargalı. ve envermanastir ' ın yazısını daha önce bir yerde görmüştüm ve birazda bakınca hayatına merakımı celbetti.hakkında bir roman ya da herhangi bir kitap türü varsa alıp okuyacağım.

heyhat araf’ın gürbüz çocuğu ibrahim..