barış manço – Muhalif Sözlük
12 yıl önce bugün vefat etti..

türk müzik tarihindeki gelmis geçmis en büyük sarkici, ozan hatta televizyon adami, sovmen. kim var ki ondan daha büyük? 70lerde parasiz pulsuz, promosyonsuz reklamsiz, medya desteksiz kendi halinde ama su ankilerden çok daha ötede müzik yapmis bir sürü degerli insan arasindan en çok öne çikani, aralarindan sivrileni. aranjman denen abuk olayin pek revaçta oldugu bir dönemde kendi özgün bestelerini üretmis, anadolunun geleneksel müzik kültürünün eserlerinin motiflerini, parçalarinda olaganüstü bir yetenek ve üretkenlikle kullanmis, kimi bilindik anadolu türkülerini yeniden yorumlayip çok güzel tadlar yaratmis kisi. o dönemde herkesin bir kösesinden yapmaya çalistigi anadolu rock'i en özgün ve basarili yapmis ozan.

müzikte yapacagimi yaptim diyip baska seylere yönelmek istemis, 90larin basinda bu defa televizyonculukta bir numara olmus yaptigi olaganüstü güzellikteki 7den 77ye programi büyük basari kazanmistir.

unutmuyoruz, unutamiyoruz, ölüm yildonümünde saygiyla aniyoruz.. büyük milliyetçiyi büyük galatasarayliyi ..
diillerden düşmeyen şarkılar bıraktı, (b: 7'den 77'ye) hafızalarda hep sevilen insan olarak kaldı, bir kaç nesil onun şarkılarıyla büyüdü.. sıra dışı özel kıyafetleri, yüzükleriyle Türk tarihine atıflar yaptı, referanslar gösterdi. Uluslararası alanda Türkiye'nin ve Türk kültürünün tanıtımına büyük katkılar sağladı.. bilhassa Japonya seyehati unutulmazdı..

eh artık şimdi bir (b: kol düğmeleri) ve ardından (b: dağlar.. dağlar) ve tabii (b: bahçede hanımeli) muhakkak dinlenir değil mi?


Allah rahmet etsin...
Söz Konusu Barış Manço hakkında yazmak olunca,şair'in dediği gibi,kelimeler kifayetsiz kalır.Ne sanatını ne kişiliğini anlatacak kelime hazinem yok.benim dikkatimi çeken bir detay var,Rahmetli o uzun ve gür saçlarını hiç bir zaman bağlamamıştır ve küpe takmamıştır.Mekanın Cennet ruhun şad olsun Barış abi.
kendisi hakkında gizli ülkücü derler, ne kadar doğrudur bilemem.cem karaca ile kardeştir.bir gün türkeş kendisini parti için felan konserler davet eder ama şöyle der:

-barış gel ama önce şu saçları kestir.

-başbuğum bozkurt yelesiz olur mu hiç?!

ayrıca türk okullarıyla ilgili anlattığı hikaye hem içten hem de etkileyicidir.
gizli ülkücü değil, her devrin adamıydı daha çok. çocukluğumda da çok severdim, öldü, hala seviyorum, dinliyorum. viagra'dan öldüğü iddiaları da var, o kadarını bilemeyeceğim. yeri cennet olsun demek düşer bize.

http://tinyurl.com/7zpkbcr (u: çok dilendim bu parçasına)
toplumun her kesmi için yeri dolduramayacak bir değerdi barış manço. hiçbir zaman siyasi kimliği ya da özel hayatı ile ön plana çıkmamıştır. türk kültürüne olan hayranlığı herkes tarafından bilinir. gelecek nesillerin yetişmesi için elinden geleni yapmıştır. bir çok unutulmaz eser bırakmıştır arkasında. allah rahmet eylesin.