çerkeslerin anadilde eğitim isteği – Muhalif Sözlük
bursa orhangazi parkı'nda toplanan çerkes kültür derneği üyeleri bir basın açıklaması yaptılar.

---------------açıklama---------------
''dilinizi konuşmanızın önünde engel yok, evinizde konuşabilirsiniz, amatör şekilde açtığınız kurslarda dilinizi öğrenin'' demenin kabul edilebilir bir yaklaşım olmadığını ileri süren çelik, şunları kaydetti:

''bu yaklaşım dilimizi, kültürümüzü ve kimliğimizi kendi kaderine terk etmektir. biz vatandaşı olduğumuz, sorumluluğunu yerine getirdiğimiz devletimizden, oylarımızla seçtiğimiz hükümetlerden gerçekçi çözüm bekliyoruz. yok olmakta olan bir dilin son sahipleri olarak pozitif ayrımcılık istiyoruz. dünyada yaklaşık 5 milyon çerkez bulunuyor. 147 yıldır anadolu'da yaşıyoruz. 147 yıl boyunca bu ülkenin tarlasında çiftçi, fabrikasında işçi olduk, savaşlarında öldük. bu topraklar için ölürken türkçe bilmiyorduk. şimdi anadilimizi bilmiyoruz.''
---------------açıklama---------------

adamlar haklı abi dedirten girişimdir ayrıca. kürtler'e varsa ben bir çerkes olsam hop bize niye yok? derdim. sırada gürcüleri, boşnakları ve bulgarları da bekliyorum. o yüzden tez vakitte eğitim fakültelerine boşnakça, gürcüce gibi dil bölümleri açılmalı. (u: geleceğin en iyi meslekleri arasına bile girebilirler) (u: trajikomik gülücük buradaydı)
şaşırdık mı? hayır. E mademki Türkler Türkiye'yi tasfiye ediyor, öyleyse herkes gibi çerkesler de eline alsın cetveli, ne duruyorlar, batan geminin malları bunlar! Dedirtecek hadise.
Madem o kadar delikanlısınız,hak arayansınız,sayıca defalarca fazlanız Rusya'da yaşıyor,Putin'den isteyin anadilde eğitimi.Türkiye'deki çerkesler genelde solcu olur,Rusya'dakiler Rus yanlısı olur,bunuda söyledimya,pek bi rahatladım.

Dipnot:Birçokları çeçen ile çerkes i aynı millet sayar,alakası yoktur,çeçen'ler başka millet,çerkes'ler başta milletdir.Türkiyedeki çeçenler Genel anlamda ülkücü olur,Rusya'daki çeçenler,hepimizin malumu.bunuda söyledimya elleşmeyin bana.
biz toplumu ayrıştırıp bölmeye uğraşmıyoruz.elimize silah alıp dağa çıkmıyoruz.uyuşturucu madde silah kaçakçılığı yapmıyoruz.yaşadığımız topraklardan bahsederken TC demiyoruz.yediğimiz kaba pislediğimiz de düşünülemez.bunun için bizi pkk ile kıyaslamayın..

biz sadece dilimizin kültürümüzün kaybolmasını istemiyoruz.kendi imkanlarımızla yaptığımız eğitim çalışmaları bir aşamaya kadar sonuç veriyor.devlet eli işe uzanmadan bunlar olmuyor.biz tek dil tek bayrak diyoruz.resmi dil olarak türkçeyi kabul ediyor ama bunun yanında kendi dilimizi de konuşabilmemiz için devletin anayasal güvence vermesini istiyoruz.demokratik halk taleplerini pkk lılarınkiyle kıyaslayarak ölçtüğünüz için hakkımızda yanlış yargılara varıyorsunuz.çerkeslerin ülkeyi bölmeye yönelik bırakın bir girişimi düşüncesi dahi olmadığını sözlükten birkaç arkadaşla daha önce paylaşmıştım.ikna olmamış olanlar misafirim olsun bir derneğe gidelim.adigey bayrağının yanında türk bayrağının da dalgalandığı göreceklerdir.haksızlık etmeyin dostlar..

bu arada bizim delikanlılığımızı ölçmek bir üstteki arkadaşın haddi olmadığı gibi ispatlamak boynumuzun borcu dahi değildir.bu arkadaşa kafkasya ile ilgili daha geniş araştırma yapmasını öğütlerim.zira bütün rusyada yaşayan çerkesler 2 milyonu geçmezken türkiyede yaşayan çerkesler 4milyonu aşkındır.türkiyede çerkeslerin genelde solcu olduğunu söyleyen bu arkadaşımız bu konuda önümüze gerçekçi bir veri koysun da biz de inanalım.zira bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunmaz..

(bkz:bu vatan için savaşırken türkçe bilmiyorduk şimdi ise kendi dilimizi bilmiyoruz)

ek bilgi:13 Mart günü Ankarada anadilde eğitim hakkı ve yayın hakkı başlıklı bir gösteri düzenlenecektir..
(i: "kendi dilimizi de konuşabilmemiz için devletin anayasal güvence vermesini istiyoruz") nasıl birşey? çerkesçe konuşunca tutuklanıyor musunuz dedirten eylem..
memleketimde çerkezler fazlaca bulunmaktadırlar ama hemen hemen hepsi vatanını, milletini seven insanlardır.Bunu söyleyenler çerkez olamaz.Birtakım oyun bunlar aga.
son haberlere göre, bu hafta içi ankara'da mitinge dönüşecek olan taleptir.
kıro, kızılbaş talepleri yetmezmiş gibi birde bunlarla uğraş dedirten.
bahsi geçen mitingimizi gayet başarılı bir şekilde yaptık.5000 civarı katılım vardı.organizasyonda bazı sıkıntılar olmasına rağmen genel itibariyle amacına ulaşan bir programdı.tahriklere kışkırtmalara ve de provokasyonlara prim verilmedi.gayet medeni ve demokratik bir şekilde taleplerimiz dile getirildi.inşallah sonucunu da görürüz..

not:anadilde eğitim değil.anadil eğitimi..(u: saygılar efendim)
murat bardakci gereken cevabi vermistir: `atifet` kelimesinin anlamini ve kaynagini hatirlasinlar!