nevruz – Muhalif Sözlük
türk bayramı olarak literatüre adını yazdıran, bölücülerin karnavalı haline getirilerek insanların gerçeği bilmesi engellenerek kültürsüzleştirme operasyonuna malzeme edilen talihsiz gündür.

pkk ile özdeşleştirilmiş olması ve bir çok gencimizin aslında bu günün bize ait olduğunu bilmemesi yeterli bir ispattır...

(bkz:hadi yiğn gari)
türk islam inancına göre :

hz.adem bugün çamurdan yoğrulmuş yeryüzündeyken tövbesi bugün kabul edilmiş ve havva ile arafat'ta bugün buluşmuşlardır

hz.nuh'un gemisi nevruz günü toprakla buluşmuştur.

hz.idris bugün semaya yükselmiştir.

hz.yunus balığın karnından nevruzda çıkmıştır.

hz.yusuf bugün kuyuya atılmışır.

hz.isa bugün göğe yükselmiştir.

nemrut,hz.ibrahim'i bugün ateşe atmıştır.

ayrıca kırgız ve kazaklar da nevruz günü yemek verirler,osmanlılarda ise saray erkanı birbirlerine donanmış atlar,pahalı kumaşlar hediye ederlerdi.(bkz:nevruz pişkesi)
(u: mnskm) vandalların ortalığı yakıp yıktığı arabaları ateşe verdiği polislere taş attığı ve buna benzer gerzekçe hareketler yaptıkları türk bayramı.
türklerin ergenekon'dan çıkışını temsil etmektedir ve bu sene 4650. sene-i devriyesidir. türk kağan sülalerinin (aşinalar,börülüler,uygurlar,kırgızlar) atalar mağarasında bir tengri'ye kurbanlar sunmaları,toy toylayıp boy boylayıp soy soylamaları,kurultay'da türk devleti'nin başına kimin geçeceği (u: göktürklerden sonra uygurlara bu hak kurultay sonucu verilmiştir) hep bugüne getirilmiştir. ayrıca hayvancılıkla iştigal -ki milyonluk sürülerden bahsediyoruz- devasa bir milletin yaşamının en büyük öğesini oluşturan iklimin bahara dönmesi bu günle manalandırılmıştır. nevruz'un farklı adlarla asya,ortadoğu ve kısmen balkan coğrafyalarında başka adlarla kutlanmaları bu bayramın evrensel bir gün olduğuna işaret etmez. birazcık tarih ve coğrafya bilgisi olan herkes bu bayramın günümüzde kutlandığı her coğrafyanın vaktiyle türklerin hakimiyet alanı altında olduğunu bu bayramı kutlayan her toplumunda türklerin kudret kılıcı altında diz çöktüğünü görecektir. dolayısıyla bu bayram türk kültür havzasının bir mahsülüdür.

ideolojik mülahazalardan uzak tutarak sadece nevruz toyumuz,ergenekon bayramımız kutlu olsun diyorum...
bahar bayramı. ama olmuş terörist kutlaması. kim nerde ne yazmış bilmem ama 98 yılında 3 gün 3 gece uyumamama sebep olan sırtımda 40 kilo ile bir metre karda sabahlara kadar nöbet tutup donmamak için kendimi tekmelediğim gündür.
piç hainlerin zılgıtlarla halay çekerken türk'e kinlerini kustukları türk bayramı. marş yazmış çığırıyorlar, sözleri de şöyle:Ellerinde Biksiler,Düşüyor SkorskylerEllerinde DoçkalarDüşüyor tüm KobralarPartileri PKKVuruyor APO'cularOrduları HPGVuruyor APO'cularÖnderleri ÖcalanGeliyor APO'cularVuruyor APO'cularSiz dağda biz şehirdeVuruyor YPG-HEllerinde fişeklerDüşüyor ÜlkücülerEllerinde sopalarAğlıyor güvenliklerellerinde pankartları cover yapmış ekrat. bakalım kim dağda kim şehirde s.kecek varlığınızı her yerde.https://www.youtube.com/watch?v=Gn0l2J_MVI4
bugünkü anlamıyla, kutlanış şekliyle bizimle alakası yok bunun. buz gibi fars'ın geleneği. mağarasından çıkıp şehirlerimizi istila eden fars'ın arap'tan olma çocuğuyla yamyamlık da gelmiş peşi sıra. bizimkisi başka bir olay. fars'la falan karşılaşmadan önce yaylak ve kışlak zamanı toy yapmışız, şölen yapmışız, düğün yapmışız.. bundan ibaret bizimkisi. gördükçe şafak sezer'den delirttiniz lan beni moduna bağlayasım geliyor yeminle.
türkiye'de yasaklanılması gerekilen fars geleneğidir.adı bile farsça olan bu etkinliği ben bir anadolu türk'ü olarak hiç kutlamadım. benim atalarımda kutlamadı. benim köyümde kutlamadı. hatta ilçem bile kutlamadı. ben kürtlerden görene kadar nevruz nedir bilmezdim. çocukken hanginizin babası veya dedesi sizin elinizden tutup, nevruz etkinliğine götürdü? ateşin üstünden atlattı? halay çektirdi?tabii ki hiç birinizin!çünkü anadolu türkünde nevruz diye bir adet yok. hiç olmayan ve olmayacak olan bir fars adetini ''türk bayramıdır'' diye yutturmanın alemi yok.kaldı ki etkinlik meydanları kürt dolu. hani nerde türk?kürtler rahat rahat bayram kutlasın diye, ben olmayan bir adeti kabullenemem.