anayasa mahkemesi – Muhalif Sözlük
1961 Anayasası’yla kurulmuştur.
Amacı Anayasa’da yazılı temel hak ve özgürlükleri korumak ve TBMM tarafından çıkarılan yasaların başvuru üzerine anayasa'ya uygun olup olmadığını denetlemektir.". Anayasa Yargısı, bazı değişikliklerle birlikte 1982 Anayasası’nca da korunmuştur. Bugünkü Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç'tır. Başkan Vekili ise Osman Alifeyyaz Paksüt'tür. Ayrıca 12 Eylül 2010'da yapılan Türkiye anayasa değişikliği referandumunun kabul edilmesi ile Mahkeme üye sayısı artırılmış ve bireysel başvuru yapma hakkı verilmiştir.
yasama erkinin keyfiliğini önlemek, tc yurttaşlarının anayasadan gelen haklarını korumak, tc devletinin "hukuk devleti" nitelemesini anayasadan alarak bir üst kurum kimliğiyle hukuku koruyan ve erkler arasındaki ayrılığın teminatı olan kurumdur.

öküz anadolulular ne olduğunu ve ne işe yaradığını bilmediğinden, olaya sadece nfk kafasıyla yaklaşıp medya eliyle güdüldüğünden en başta gelen düşmanlarından biri idi bu yapı.

adalet bakanlığının üye sayısını artırmasıyla asıl hüviyetinden ve öneminden-amacından uzaklaşıp yürütmenin kuklası hale gelmiştir.

(eski yapıyı baz alarak) ne işe yaradığını bir örnekle anlatayım:

mesela yasama erki yani meclis motorlu taşıtlarla ilgili bir vergi yasası veya kanun hükmünde kararnamesi yaptı. meclisten geçti ve bu yürütme yani bakanlar kurulu ile hayata geçirildi. önüme sınav sorusu olarak gelen bu konuda 7000 tllik değere kadar vergi oranı ile sonrası farklıydı. yani avamca söyleyeyim doğan görünümlü şahin ile ferrari vergi verirken şahinciler eziliyordu. işte anayasa mahkemesi bunu hayat olayından yasa olayına kadar değerlendirip anayasadaki vatandaşlar arasında eşitlik ilkesine göre değerlendirip gelir dağılımına göre sikip atarak iptal etti. yani bu kurum halkı, fakiri korudu.

ama sorun dışarıda öküze, "bunlar ergenekoncu hatta başörtü düşmanı idi ve tayyip a.q geçirdi kurumun. iyi yaptı" derler..

gel de gılgamışçı olma. sikerim..
sonunda anayasayı görebilip siyasi zorla da olsa yerinde karar verebilmiştir. ergenekon davası sanıkları tutukluluk süresinde azami sınır olan 5 yılın aşılması ve özel yetkili mahkemelerin kaldırılması dolayısıyla anayasa mahkemesi mevcut anayasada korunan hak ve özgürlüklere dayanarak yerel mahkemeye siktir çalabilmiştir.