kürtçe ezan – Muhalif Sözlük
20 mayısta okunmuş kürtçe ezan nedense bizim yeni haberimiz oluyor.konuyla ilgili şanlıurfa bdp il başkanı;" uygulamaya devam edeceğiz" gibilerinden açıklama yapmış hadi anadil anasütü gibi helaldir laf-ı güzafını geçtik muhteremler ezandan ne istiyorsunuz? sizin bir anadiliniz varsa din-i mübin islamında bir anadili var değil mi ? biz yıllarca inönü ve chpyi türkçe ezan okuttu diye yerden yere vurduk.benim gözümde inönü neyse bunu yapan ve isteyen kürtlerde odur.

şu yorumda eklemeden geçemeyeceğim.sayın senai demirci bugün twitterda söyle bir açıklama yaptı ;" kürtçe ezan genel duruş hakkında fikir veriyor. türkçe ezan, ezanı susturma çabasıydı, kürtçe ezan da öyle.." yorum siz değerli alperen sözlük azalarında.

bu arada genel başkan yalçın topçu " kürtçe ezan isterlerse şasırmayın " demiş daha önce ve dediği çıktı.yiğidi öldür hakkını yeme.ked... neyse bu deyimi kullanmayacağım.bu öngörüsüne bende şasırdım ama tebrik etmek düşer bana.
dünyanın en güzel, kulağa en hoş gelen diliyle okunan ezandır. ankara'da numunelik birkaç yerde okunsa da, dinlesek, sevap toplasak.

bilmem alakası var mı akp vekil adayı mine lök geçenlerde şu sözü yumurtlamış: ''diyarbakır'ı mekke yapacağız!''
Türkçe ezan uygulaması için inönü'yü yerden yere vurmaya gerek yoktur, bizzat başbuğumuz tarafından başlatılmıştır. islam'ın ana dili diye birşey yoktur. Bunun hiçbir dil bilimsel açıklaması yapılamaz. Zaten Chomsky'nin edim ve edinç kavramlarından sonra ana dili tanımı bilimselliğini yitirmeye başlamışken bir de dinlere ana dili biçme çabası iyice ilim dışı bir tavır olarak kalır. Her dilde ezan okunabilir. Gayet doğaldır. Ancak bir ülkedeki ezanın o ülkedeki resmi dilin haricinde bir dille okutulması tam bir başkaldırı anlamına gelir.
herkes kendi dilinde ibadet yapacaksa madem, başbuğ efendi öyle buyurmuş camideki imam namz kıldrırken hangi dilde kıldıracak namazı? kürt, türkmen,arap,arnuvut cemaatin yaşadığı yerlerde.
ezanı sanat eseri gibi göremeyiz efendim, ezan ezandır, sanat eseri sanat eseridir. elbette ezan, sanat içermektedir ve sanat eserleri ilahi esintiler taşıyabilir.

fakat ezan sadece araplarla türkleri ilgilendiren bir hadise değildir ki arapçası türkçesi tartışılsın. ezan, islam'ın dilidir, müslümanların dilidir. bu vechile katmanduca olsun, sanskritçe olsun diye 'tercih'lerde bulunulası bir mevzu değildir. bilal-i habeşi'nin okuyuşundan beri böyledir ve böyle kalacaktır. aksi, kafalarını kuma gömmek isteyenlerin kısa süreli tatminidir sadece, başka da değildir.

not : türk müslümanıyım !

(bkz:türk müslümanlığı)
ezanın aslından başka bir dilde okunması onun şiar olma özelliğini ortadan kaldırır ve islam ümmetine ait olmaktan da çıkarır.ha sünnete aykırı olarak ulusal ezan dersin o başka..

(bkz:ulusal ezan)
Her ülkenin ibadeti de kendi resmi dilinde yapılır, farklı anadili konuşanlar da ülkenin resmi dilini bilmekle mükellef olduklarından zaten sorun kalmaz.

Olacak iş değil! Bugün dilbilimine yepyeni bir terim daha kazandırdık. Kuranca! Bir de modern dilbilime Türklerin pek katkısı yok derlerdi!

Bilal-i Habeşi ezanı Arabistan'da Arapları namaza çağırmak üzere okumuştur. Rusya'da olsaydı Rusları da mı Arapça çağıracaktı? Sünnet ezanın Arapça okunması değil içinde bulunulan toplumun anlayacağı dilde okunmasıdır. islam'ın herşeyden evvel bir muhteva ve bir mana dini olduğu düşünüldüğünde bize başka bir açıklama yapmak düşmez. ilk ezanın Arapça okunmasına karşı "neden" sorusunu sormaya üşenenlerin biricik sığınağı olan yabancı dilde ezan uygulaması ancak "neden" sorusunu soranlarca gerçek manasını bulur.
(bkz:noluyor lan?)
(bkz:ırkçılığın bile bokunu çıkarmak)

faşşoluğun da bir raconu var heri. bu memleket dışında ezanı farklı dilde okuma merakı olan başka müselman görmedim. niye? onlarda hiç mi faşşo yok? kürtçe hutbeye karşı olmaya evet, o syasi bir konu.

ama kürtçe ezana karşı olduğum kadar türkçesine de karşıyım. ezan efendimiz'in devrinden beri orijinal bu şekilde okunur, her asır ve her coğrafyada da böyle okunmuştur.

olm ezan'ı bari rahat bırakın lan, yoksa hepinize selimiye'nin sivri minareleri...

(bkz:kur'anca ne lan?)
yarın kıbleyi değiştiren öbür gün ne yapmaz!(u: gb)

kürtçe ezan da türkçe ezan kadar/gibi saçma bir şeydir. namazla işi olmayan dürzülerin akılları sıra milliyetçi duruş oynamalarıdır. dine bulaşmayın arkadaş, zerdüştseniz bırakın ezanımızı, laikseniz dine karışmayın alla alla!