kuşçubaşı eşref bey – Muhalif Sözlük
kuşçubaşı eşref bey bedevi çöllerinde uçan şeyh diye nam salmış ittihat terakkinin cephelerdeki şanlı neferlerinden.

"Ya Hazreti Bey! Ya Hazreti Bey! Kaç kişidir gelenler?";"Zeyl elcerat… Zeyl el cerat…” Yer gök insan kesilmiş, üstümüze yürüyor…" evet işte o nesil yer gök insan kesilip gökkubbeyi üstlerine yıkmak isterlerken yürüdüler ölümün üstüne üstüne.onlar öylesine idealist bir nesildiler. (bkz:enver paşa) enverler, kuşçubaşılar, yakup cemiller ve niceleri. Edirne Sürgünü,Makedonya,Hicaz Sürgünü,Taif,Cidde,Medine Hapishanelerinden Kaçış, Hindistan,Bahreyn,Türkistan...
Derken Enver Paşa ve Süleyman Askeri Beylerle Tanışma, Kuşçubaşı Eşref Bey'in Hayatı Başınızı Döndürecek..

her zaman derim kuşçubaşı eşreflerin, enverlerin torunlarıyız.ama o ruha erişebilmek mesela burada azizim.Mesele Enver Paşa’yı Berlin’in müreffeh hayatından Trablus’un kızgın çöllerine, fakir bedevi çadırlarına sevk eden hisden mahrum oluşumuzda.

Bize yine o ateşten lazım, sizin ateşten. şöyle ısınıp kendimize geleceğimiz, çay demleyip sigara tüttüreceğimiz, tüfek çatıp halay çekeceğimiz, şöyle soysuzlaşanlara, hainlere, hırsızlara, düşmana ‘nerede kalmıştık’ diye şerare yollayacağımız bir ateş… Sahi, nerelere sakladınız, Kuşçubaşı, o ateşi naptınız, onu arıyoruz...

Yeni nesiller Eşref Kuşçubaşı’nı tanır ve onun gibi idealist olurlarsa, yeni Kuşçubaşılara kavuşabiliriz. Bunun için Eşref Bey’in hayatını bilmek çok önemlidir.şurda doğdu burada doğdu tanımlamalarında öte şu paragrafı sizlerle paylaşacağım; “Eşref Kuşçubaşı son dönem tarihimizde dikkati üzerine çeken, cıva gibi bir kahramandı. Hürriyet ateşinin Arapların içinde alevlenmesi amacıyla çalışmalar yaptı. Fakat çok geçmeden, rejim aleyhtarlığının, emperyalistlerin sinsi tahrikleriyle bölücülüğe dönüştüğünü fark etti. Bunlarla mücadele etmek için bir teşkilat kurdu. Miralay Rasim Bey, bu organizasyona Teşkilat-ı Mahsusa adını verdi."
ittihat ve Terakkici, Teşkilat-i Mahsusa nın has adamlarından Arapçanın her lehçesini konuşabilen Türk ajanı. Arabistanlı Lawrence e karsı büyük bir mücadele vermişti.
Teşkilat-ı Mahsusa'nın yılmaz neferi olup çerkez boylarındandır.ıı.Abdulhamid'in baş yaverinin oğlunu 3 tabur koruması arasından kaçırmıştır.
ıı.Abdulhamid Han'ın kendisini affetmesiyle ıı.Balkan Savaşlar'ına katılmış ve büyük başarıların elde edilmesinde etkin rol oynamıştır.
kendisi arabistan çöllerinde dolaşmadığı yer, tanışmadığı şeyh kalmamıştır ve arabistanda kuşların şeyhi olarak bilindiğinden kuşçubaşı lakabı takılmıştır ve enver paşa'nın yakın dostlarındandır.
Yemen'e 300 bin altın götürmek üzere iken ingiliz ve isyancı arablara karşı 33 er ile savaşırken yaralanmış ve sadece 2 silah arkadaşı ile birlikte esir olmuştur.Ama keskin ve kıvrak zekasıyla altınların diğer yarısını sudan'lı zenci musa ile birlikte kervan süsü vererek yemen'e ulaştırmayı başarmıştır.

Bir rivayete göre Lawrence; "Lawrence, kazandığını sanıyorsun. Fakat henüz hiçbir şey bitmedi. Hükümetinin başına öyle musibetler salacağım ki, 2 asır uğraşsanız bitiremeyeceksiniz." sözünü söylemiş ve ingiltere'nin başına ıra'yı o musallat etmiştir.

istihbarat'ın yüce şahsiyetlerinden ama hakkında bilinen ve yazılanlar azdır.Asıl utanç verici olansa türk milleti Lawrence'ni tanırken onun adını bile duymamıştır.Ruhu şad olsun.