güney azerbaycan – Muhalif Sözlük
ruslarla yapılan türkmençay antlaşması sonucu iran'a kalan bugünkü iran'ın kuzeybatı kısmını ifade eder (u: cenubi azerbaycan). yoğun azerbaycan türkü ve kültürü bu kısımdadır. iran'ın en büyük eyaletlerinden 2si olan doğu ve batı azerbaycan'ın bugünkü yerini karşılar. payitahtı tebriz'dir. başlıca şehirleri tebriz, erdebil, urumiye, gazvin, zencan, hamedan'dır. 25 milyon türk yaşamakta olup bu; bölge nüfusunun 'sini karşılamaktadır. %7'si kürt ve %1'i de ermeni ve farslardan oluşmaktadır. büyük urumiye tuz gölü burda olup hazar denizi'ne kıyısı vardır.

(bkz:bütöv azerbaycan)
Geçen yıl Türk dünyası öğrenci kurultayında tanıştığım güney azerbaycanlı soydaşlarımızdan duyduğuma ve Rıza Türk'ün güney Azerbaycan ve Kürt Sorunu başlıklı makalesinde okuduğuma göre Türkiye-iran sınırına kürt nüfus yığılarak Türkiye'yle arasına demografik duvar örülmeye çalışan bir Türk yurdudur.
yine yürüyüşlere, protestolara sahne olan bölge. iran televizyonunda yine aşağılanmış bizimkiler. iran bilinçli yapıyor kanaatimce bunu. ''haberimin olmadığı, beklemediğim, sessiz bir kalkışma çalışması var mı?'' düşüncesiyle ara ara yokluyor türkleri bu tip böcekli, sinekli haberlerle. sonra bakıyor ki birkaç cılız yürüyüşten başka bir şey yok, devam ediyor yoluna. muhtemelen birkaç sene sonra bir benzeri daha yaşanacak. sonra bir benzeri daha. kıyamete kadar böyle sürer. önce o mezhepten kurtulup sünnileşir, sonra da silahlı mücadeleye, canlı bomba eylemlerine başlarlarsa bir umut başarı sağlanabilir. ''biz iran'da 40 milyonuz ühühühü'' eziklikleri bana bile bıkkınlık verdi artık.
eşek kürtlere o kadar açılım yaptık, 1000 yıllık kardeş ilan ettik, aynı mezhepteniz hepimiz sünniyiz dedik ve hatta meclise bile soktuk ama adamlar yine eline silah alıp bizi vurdu ve ayrılmak istedi.güney azerbaycanlı soydaşlara ise iran bir kez olsun açılım yapmadı, 1000 yıllık kardeş demedi, hepimiz şiayız demedi, meclise de sokmadı. bir de üstüne üstlük televizyonlardan hakaret etti.gel gelelim adamlarda tık yok. silah bulma konusunda mı sıkıntı yaşıyorlar? sorun nedir? vur farsı, kaç türkiye'ye, azerbaycan'a yada nahçivan'a. bu çok mu zor? 2-3 tane fars gebertmek ne kadar zor olabilir? engel ne?din mi? mezhep mi? coğrafya mı? ne? eğer din, mezhep, coğrafya engel ise bu durum kürtler için neden engel teşkil etmedi? bizim türkler harbiden biraz uyuşuk arkadaş.