seyyid kutub – Muhalif Sözlük
1906 mısır doğumludur.ilk dini eğitimini ailesinden almıştır.orta öğrenimini el-ezherde,yüksek öğrenimini kahire üniversitesinde tamamlamıştır.müslüman kardeşler cemiyeti ile bağlantılıdır.sosyalizm,komünizm ve kapitalizmi çok detaylı bir biçimde incelemiş,hepsinin islamla çelişen pek çok unsuru barındırdığını tespit etmiştir.ardından bütün çalışmalarını kuranı kerimi tetkike yoğunlaştırmıştır.mısırda devrimden iki yıl sonra 1954 te müslüman kardeşler cemiyeti üyelerinin pek çoğu gibi tutuklanmıştır.1965 yılında,"yoldaki işaretler" adlı kitabı sebebiyle tekrar tutuklanmıştır ve 1967 yılında idam edilmiştir. insanlığın refahı için tek yolun kurana sarılmak olduğunu belirtir.ciddi ve sağlam bir duruş sahibidir. fi zilal-il kuran adında bir tefsiri mevcuttur.

"..biz fikir ve sözlerimiz uğruna ölsekte,o fikir ve sözler ruhlu birer vücud olarak kalacaklardır." der.ne güzel söyler.
Müslüman kardeşler cemiyetinin önde gelen isimlerinden birisidir. Amerikadayken, Hasan El benna'nın suikaste uğramasından sonra Müslüman Kardeşler'e katımıştır. Yoldaki işaretler ve Fi Zilal'il Kuran (tevsir) gibi kitapları çok ünlüdür.

Yazdıkları ve söyledikleriyle bir çok kişinin kuyruğun basmış radikal islamcıdır. Zamanın mısır dikdatörü tarafından asılmasına karar verilmiş, son istek olarak da iki rekat namaz kılmak istediğini söylemiştir. Namaz kılarken secdede vefat ettiği gelen bilgiler arasındadır. Velakin yine de naaşı ipe serilmiştir. (Rahmetullahi Aleyh)
ehli sünnet dışına çıktığını söyleyenler yanılıyorlar. ibni teymiyyenin ehli sünnet olmadığını iddia edenler ise çok daha fazla yanılıyorlar. hayatında ibni teymiyye hakkında seyyid kutup hakkında ve benzerleri hakkındaki bilgileri sadece okuduğu "tasavvufçu-osmanlıcı-mezhepçi" anlayıştaki kitaplardaki bilgiler kadar olanlar tabi sevmezler. ibni Teymiyye, Seyyid kutup gibileri, cemaatlerin etkisinde kaldığını düşündüğüm kişilerin sevmediği, sevmemekle kalmayıp bidatlikle suçlayacak kadar ileri gittikleri şahsiyetlerdir. onlar gibi cesur çıkmış mı ülkemizdeki "mezhepçi" cemaatlerden merak ediyorum.
seyid kutup'un ya da ibn-i teymiyenin hiçbir eserini okumadan, sadece birileri söylüyor diye onlara bühtan edenleri; dinlerini hurafelerden arındırarak yeniden öğrenmeleri konusunda ikaz ediyorum.. seyyid kutup ya da ibn-i teymiye insandır. dolayısıyla hatalı bir takım görüş ve düşünceleri olabilir ama tekfir etmek çok saçmadır ve bu konuda kimse eserleri bz alınarak böyle bir şeyi delillendiremez.