nakşibendi tarikatı – Muhalif Sözlük
şah-ı nakşıbend hazretleri'nin isminden gelen ve abdulhalık gücdevani hazretleri'nin sistemleştirdiği tarikat. geleneği hz. ebu bekir'e kadar uzanır. bağlıları sessiz zikir yaparlar.

çoğunlukla türkler arasında yaygınlık göstermiştir, şah-ı nakşıbend de türk'tür zaten. türkiye'deki en büyük kolları için; (bkz:menzil) ve (bkz:ismailağa cemaati)
atatürkçülük de atatürk'e dayanır ama atatürk kendisi atatürkçü değildir diye de eklemek isterim ama daha önce de birkaç sözlükte yazmış biri olarak sözlük formatının dışına çıkmaktan korkuyorum.. (u: affola)
14 yaşında bağlandığım, 20 yaşında sorguladığım, 21 yaşında terk ettiğim, şu anda 24 yaşında olarak pek çok görüşüne halen şiddetle karşı çıktığım tarikat.

Ahiret gününde Hz.Ebubekir, Hz.Selmanı Farisi, Hz.Kasım, Hz.Caferi Sadık gibi zâtlar kendilerini Nakşibendi silsilesinde görünce acaba nasıl tepki verecekler çok merak ediyorum.

Son olarak şuna inanırım: "Tarikatsız kurtulunur ama fıkıhsız kurtulmak mümkün değildir." Onun için tarikat şart değildir, hatta günümüzde pek çok yönden zararlıdır bazı tecrübelerime göre.
son dönemlerde türkiye'nin bölgesel bir güç olma yolunda gittiği algısının kaynağı olarak gösterilen tarikat.teoriye göre ; nakşiler 90'ların 2.yarısından itibaren dergahlarından çıkmış ve türkiye'yi yeniden büyük türkiye yapmak amacıyla gerek içerde gerek dışarda faaliyetlerini hızlandırmışlardır.türkiyede ki bütün ekonomik,siyasi,uluslararası gelişmişlik dergahlarından çıkan nakşilerin eseridir,ve o nakşiler aynı hızla çalışmaya devam etmektedir.hatta tez o kadar ileri gitmektedir ki devlet bey'in bu "derin" plandan haberdar olduğu,planın siyasi uygulayıcısı olan akp iktidarının devamı uğruna kendi partisinin iktidar olmaması için artı bir gayret gösterdiği vurgulanmaktadır (listelere muhafazakar kimlikle bağdaşmayacak kişilerin yazılması gibi).
ergenekon süreciyle "devlet" erkinin el değiştirmesi,sermayenin el değiştirmeye başlaması,ab ile ilişkilerin dondurulması,islam coğrafyasına açılım gibi türk-islam odaklı büyük siyasetin uygulayıcısı olarak gösterilen tarikat. velhasıl nakşiler dergahlarından çıkmış,darısı ocaklarından çıkacak ülkücülerin başına.
Morpheus'un yanında bok yediği, öküzlerin bile görünce aşka ve cezbeye geldiği gavslara sahip süper ötesi tarikat.

ki, seyyid abdülhakim el-hüseyni'nin gavslığının "gavs-ı bilvanisi" olarak tescili de, develerin tellallıkta pirelerin berberlikte greve gittikleri bir zamanda, bizim hüseyin dal taşak kır bayır dolaşırken sarı hasan'ın eşref-i mahluku boğa cinsinden bir öküzün tesadüfi keşfiyle olmuştur mesela. öyle.. şurada yazıyor daha nice hikmet ve kerametleriyle: http://goo.gl/a3dJFK