efgani ve abduhu masonlukla vurmaya çalışmak – Muhalif Sözlük
mesela bir dini sohbette Cemaleddin Efgani'den ve Muhammed Abduh'dan söz açıldığında "onlar mason" deyip olayın arkasını önünü araştırmayan bazı kimselerin yaptığı eylem.
Masonluğu sonradan terk ettiler mi etmediler mi belkide araştırmadan hemen bu "onlar mason" iddiası devam eder gider.
Bu masonluk dışarıya nasıl anlatıldı? Yanılarak mason olup sonra vazgeçenler oldu mu? diye araştırmalarını tavsiye ederim.
Ayrıca "Gazi Osman paşa" içinde mason derler. şimdi ne yapacağız?
büyük istiklal şairi Mehmed Akif'de Cemalettin Efgani ve Abduh'u çok sever ve izlerinden gider. Efgani ve Abduh "Emevicilik" anlayışına ters görüşlerde bulundular diye mi sevilmezler acaba diye de düşünürüm.
güvercin kadar beyni olmayanların masonluk üzerinden ve masonluğu kullanarak külliyen saldırdıkları bir argümandır..
ınsan kadar beynim vardir ve ben de tescilli mason olduklarini vesika ve cevirileriyle arvasi ve nfk eserlerinde okumustum!

ıkisi de reformisttir! efgani'nin irk ve milli bilince onem veren felsefik ve sosyolojik goruslerine ehemmiyet veririm, o kadar!

sonradan localardan cikmalari, bircok kisinin imanina ve usakligina sebep olduktan sonra ne yazar? ciktiktan sonraki gorusleri cok mu saglikli? din adamlarinin mason olusuyla siyasilerin mason ulslarini hep farkli tutmusumdur!

hepinizin cok sevdigi cemil meric bile "zavallı türk intelijansiyası! kimlerin peşinden gitmemiş. düşmanları dost, dostları düşman olarak tanımış. peygamber’in adını anmaya cesaret edemeyen bir efgani’yi peygamber kadar saygıya layık görmüş!" bunu soyluyor. yani kendisi de ogrencisi abduh da sisirmedir!

el ezher'e masonlugu soktuktan sonra ciksa ne yazar? mezhepsiz, reformcu, 19. yy teymiyye'si! ne yazayim baska?

sadece emperyalizme karsi mucadele baslatan bir kisim talebeleri oldugu icin birazcik hurmetim vardir! ama bu kadar abarti ve sisirmeyi hala anlayamiyorum!
arvasi ve nfk eserlerini vesika, delil vb. kabul etmekle baştan düşülen hatadır. din adamları ve siyaset adamlarının masonik yapılarla ilişkisini ayrı tutmak da aynı şekilde enteresan bir yaklaşımdır. nitekim mason, masondur. ittihatçıların masonlarla olan iletişimi, ilişkisi neden, hangi niyetle ve nasılsa, bu konuda da ben bir fark göremiyorum. hasılı, her insan hata yapar, bunu da beyan etmişse sorun olmamalı. sadece hanif düşüncelerin önünü kesmek isteyen dinin allah adına kendini görevli tutan zabıtaları bu fikirleri engellemek adına buldukları malzemeyi bire bin katarak ehl-i sünnet piyasasında pazarlayagelmişler yıllardır. almayın, gdolu içerik.