suriye ile savaş – Muhalif Sözlük
şimdiye kadar ; yeni stratejik konsept-arap baharı-büyük ortadoğu projesi-birleşmiş milletler'de rusya,çin vetosu-mülteciler-türkmen varlığı-suriye kürtlerinin bağımsızlık denemeleri-türk uçağının düşürülmesi-akçakale'ye düşen bomba-suriye uçağının indirilmesi-dibe vuran dış siyaset-yalnızlaşan türkiye-meclisten çıkarılan tezkere gibi başlıklarla anılan savaş süreci.


konu hakkında reuters haber ajansı iki ülkenin askeri güçlerini kıyaslamış. ana hatları ile ;
kara kuvvetleri asker sayısı bakımından türkiye 402 bin ile 200 bin kişilik suriye kara güçlerine oranla ciddi oranda üstün. fakat savaşa hazır tank sayısı 4503'e 4950 olarak suriye lehinde.
top sayısı bizde fazla iken taaruz füzeleri,hava savunma füzeleri olarak suriye'nin bize karşı ezici bir üstünlüğü var. fakat onlarda taaruz helikopteri yok bizde ise rakam 37.
savaş uçakları 426'ya 555,helikopter 80'e 191,hava savunma füzeleri 178'e 4707 oranında suriye lehine. deniz kuvvetleri olarak rakamlara göre suriye'nin neredeyse deniz gücü yok gibi,türkiye ise bu açıdan ciddi bir güç gibi görülüyor.
bu rakamların yanına suriye'ye katıksız rusya-iran deteğinide eklersek 3 saatte şam'a girmek pek kolay değil gibi görünüyor.

uzun süre savaşmayan milletlerin ülküsüz,bireyci yığınlar haline geleceği tespitiyle beraber değerlendirdiğim savaş.
bugün yarın çıkmayacak savaştır. ancak muhaliflerle esad güçleri arasındaki denge değişirse harp ihtimalinin kuvvetleneceği aşikardır.

yaklaşık bir buçuk yıldır devam eden suriye'deki iç savaşta amerika eksenli batı dünyası, suriye üzerindeki pazarlıkların bitmemesi, muhalif güçlerin bir türlü esad güçlerine üstünlük sağlayamaması ve bahislerin kapanmamış olması nedeniyle suriye'ye fiili bir müdahalede bulunmaktan uzaktır.

suriye meselesinde en kritik ülke türkiye'dir. bir yanda istikrarını sağlayalamamış bir ülke olarak diken üstünde durmakta, diğer yandan da dış politikadaki acemiliğinden ötürü ne yapacağını bilememektedir. bu sebepten olsa gerek kuzey afrika'daki gelişmelerin bir benzerinin yaşanacağı tahminiyle, suriye üzerinde fransa'nın libya'daki atak pozisyonunu denemiş fakat nato'yu yanına alamamıştır. tabii bu hareketi, ne yapacağı belli olmayan pusu vaziyetine geçmiş batı'nın hatt-ı hareket tarzını tespit etmek için bir deneme olarak değerlendirmek de mümkündür. zira türkiye'nin suriye sınırında bekleyen askeri gücü saldırı niteliğinden çok sınırlarını kontrol altında tutmaya ve sınırlarına yaklaşan tehlikeleri bertaraf etmeye yöneliktir. türkiye basında çıkan "sınıra askeri yığınak, büyük sevkiyat, füze bataryaları gönderildi" gibi haberler cehalet, abartı, sansasyon, gazlanma terkibini barındırmaktadır.

basında ve yayında çıkan iki ordu karşılaştırmaları da yukarıdaki terkip üzeredir. askeri konularda bu işleri bilen savunma uzmanlarının, akıllı stratejistlerin, işinin ehli kişilerin yaptığı değerlendirmelerin dışındaki değerlendirme ve yorumlamalara itibar edilmemesi, bilgiyi deforme eden, yorumlayan habercilikten uzak durulması gerekir. türk ordusu'nun modernliği, imkan ve kabiliyeti, harbe hazırlık seviyesi, bekaa gücü, niteliği arap ordusu'nun kat kat üstündedir. suriye ordu gücünün hantal ve eskiyen teknolojiye sahip olduğu, suriye'nin modern harp araç ve gereçlerinden mahrum kaldığı, ordu envanterinin bir kısmının yenilenmeme nedeniyle atıl vaziyette bulunduğu ve suriye savunma gücünün israil sınırında temerküz ettiği nazar-ı dikkate alınmalıdır.

olası bir savaşta türk ordularının arap kuvvetleri karşısında kahredici bir üstünlük sağlayacağı, kısa sürede arap ordusu'nu ezip geçeceği aşikar ortadadır. yeter ki türkiye cumhuriyeti'ni idare edenler, ilk blöfte ellerindeki bütün kozları açık etmesin, iyi bir pazarlık yapabilsin, türkiye cumhuriyeti'nin gücüyle orantılı bir pay koparabilecek seviyede olsunlar.
tank tufek ne varsa sinira yigmis erdogyan'in tezkereli ordusu. dunyada bu gleiwitz harekatı tarzi olaylari yutan baska mal topluluk bulamazsiniz bir tane daha.. a.q ya, esad herseye ragmen gelin aksehire dusen bombayi arastiralim diyor ama tinlayan yok.

yani..

emir buyuk yerden.. illa girecegiz! Rusya ve iran da yaglamis bekliyorlar zaten bizi! Savasta ustunluk felan hikaye, agzimiza sicilacak yensek de yenilsek de.. Zaten Sartlarin olgunlasmasini yani son pazarliklari bekliyormusuz! iyi ozaman, tum suriye destekcisi akperenlere, baskanlarina, emperyalist guclerin milliyetcisi olanlara (a)rapçı (k)ürtçü (p)arti destekcileriyle beraber suriye yolunda basarili bir "niyazilik" diliyorum.. hadin bakim, cihada..
şu ana kadar sadece ayak sesleri duyulmuş olan, o ayak sesleri duyulunca da tuzlukla depara kalkmış birbirinin zıttı iki cenahı harekete geçirmiş olasılıklar, öngörüler, tahminler falan filan bütünlüğü.

o değil de, şu türk ordusu iki cenahın mücahidlerine yaranamıyor ya ona akıl sır ermiyor işte. ha bir de davutoğlu'nun komşularla sıfır sorun politikasını eleştirip, bodoslamadan iran ve rusya muhipliğine soyunmak var. orası da bambaşka bir konu.

temelinden yoksun savaş karşıtlığına ve savaş taraftarlığına soyunmuş muhteremlere, ellerinin hamuruyla bu işlerle uğraşmamaları, onun yerine tv başında çekirdekle orgazma varmaları tavsiye olunur.
reyhanlı saldırısı ile tekrar gündeme gelen mevzu. alevi tabanlı dhkp-c örgütüne operasyonlar düzenleniyor,john kery bir ayda 3 kere türkiye'ye geliyor,bir devletin aynı anda iki güç ile savaşamayacağı gerçekliği ile beraber pkk bir anda sahte bir geri çekilme oyunu oynuyor. akp iç kamuoyunda pkk ile yaptığı pazarlıklar sayesinde elini güçlendiriyor. başbakan obama ile görüşmek üzere abd'ye giderken reyhanlı'da patlama gerçekleşiyor ve hedef belirleniyor "hatay alevilerinin oluşturduğu eski thkp-c'den ayrılan acilciler adlı bir marksist terör örgütüne türkiye'yi cehenneme çevirin talimatı veren beşar esad".
tamam türkiye bölgesinde gelişen olaylara kayıtsız kalamaz,kalmamalı ama kimse bana halep-kerkük hattına bir türkmen yapısı tesis edeceğiz demiyor ki,ağzını açan suriye'nin kuzeyi ile ırak'ın kuzeyini içine alacak bir kürt bölgesi inşa edilecek. o inşa edilecek bölge kuzey kürdistan (u: burası türkiye oluyor) ile birleştirilip türk-kürt konfederalizmi kurulacak diyor. buna bizim ahmaklar neo-osmanlıcılık diyor. e o zaman ben bu savaşa neden destek vereyim?
ikinci vietnam(u: yersen)a hazır olun! içimizdeki sam ve izhak muhibbanına tecavüz edijim eğer o kadar üst telden ukalaca konuşmuşlukları boşa giderse..