topal osman ağa – Muhalif Sözlük
karadeniz'li milli kahraman,osman reis'imiz.

1883 giresun doğumlu yiğit çepni türk'ü. babasının bedelini ödemesine rağmen büyük bir kahramanlıkla kendi oluşturduğu gönüllü kuvvetleriyle balkan savaşına katılan bu savaşta sağ bacağından yaralandığı gibi sayısız kurşun yarasına rağmen hayatta kalmayı başarıp milis yüzbaşılığına terfi eden kahraman türk.
mütareke yıllarında satılmış damat ferit hükümetinin ve onun "nemrut" namlı kürt mustafa paşa'sının ermeni tehciri vesilesiyle hakkında idam hükmü verdiği oğuz oğlu.giresun'lu gönüllülerden oluşturduğu birlikle batum'da ruslara karşı savaşıp batum'u alan batum fatihi türk.harşit'i bayburt'u,tirebolu'yu rus'a dar eden türk. giresun belediye başkanlığını alıp gayr-i türklere karşı verdiği mücadeleler ile karadeniz türk'ünün umudu olan yiğit türk. amerikalılardan aldıkları desteklerle pontus hayali uğruna karadeniz'de oluk gibi türk kanı akıtan rum çetecilere gazi paşa'dan aldığı destek ve talimatlarla karadeniz'i dar eden kahraman gönüllü alayının komutanı osman ağa.
gazi paşa tarafından muhafız kıtası komutanlığına getirilerek koçgiri ayaklanmasında devlet isteyen kürt'e,yönetmenin türk'e has olduğunu hatırlatan yiğit türk. sakarya meydan muhaberesi ve büyük taaruz'da giresun gönüllüleri ve özel muhafız birlikleriyle katılıp büyük kahramanlıklar göstererek yarbaylığa yükseltilen yarbay osman ağa.

palikarya çocuğu rum piçlerinin dahi ellerinde ki sapanlarla türk mahallelerine taş attığı,nüfus yoğunluğunu sağlamak maksadıyla rum soylu çetelerin çerkezlerle girdiği işbirliğiyle karadeniz'de toplu katliama giriştiği yıllarda "kısasta hayat var" diyerek pontus çocuklarına aynı ölçülerde mukavemet gösterip karadeniz'i rum çetelerinden temizleyen dönemin kontrgerillası.
giresun'un göbeğindeki büyük rum abidesini dinamitle ortadan kaldıran,motoruyla denizde önünü kestiği rum ve ermeni çetecileri taşıyan fransız gemisini basıp hepsini geminin kazan dairesinde yakan,pontusçu milis başlarını bulup tek tek infaz eden bugün hala rum çocuklarının rüyasına karabasan gibi çöken karadeniz uşağı.
ali şükrü bey'i infaz etmesinden sonra hakkında yakalama emri çıkarılan teslim olmayınca ankara'da girdiği çatışmada öldürülüp başı kesik naaşı meclis önünde teşhir edilen hırçın türk. ebedi istirahatgahı gazi mustafa kemal paşa'nın talimatıyla giresun kalesinin en uç noktasında anıtsallaştırılan gerçek bir kahraman,gerçek bir vatansever.

soyu sopu belirsiz şarlatanların hacıdır,hocadır denilerek ululandığı bu mütareke dönemini aratmayacak rezil günlerde milli hafızamızda daha çok yer edip en büyük saygıyı hak eden kişilerden biri olması gereken bu karadeniz türk'üne ve silah arkadaşlarına minnet ve şükranlarımı sunuyor aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.

muhtemelen şu anda atalar uçmağında abdullah çatlı ile beraber atış talimi yapan osman ağa.

türklük kendisinden razıdır
hayatı filmleştirilmiştir ve yakında vizyona girecektir. umarım film osman ağa üzerinden gazi paşa'yı yerme seromonisine dönüşmez. yönetmeni bariz solcu izleyip göreceğiz...
vizyona girecek filminde atatürk ile vuruşturulsa yeni hür adam olur. yavuz bahadıroğlu ve mustafa armağan gibi üstadların tavsiyeleriyle cemaatçiler akar filme. ha, bu olmazsa kimse izlemez.(u: :( )
31 mart pazar günü saat 14:00'te giresun şehir merkezinden kabrine kadar bir yürüyüş yapılarak 2 nisan olan ölüm yıldönümü vesilesiyle anılacak olan türk eri.
mustafa suphi ve o zamanın birçok mustafa kemal karşıtnın susturucusu diye birçok rivayet ve iddia vardır. ama kanıtlanmış birşey yoktur. mustafa kemal onun için 'cumhuriyet şehididir' demiştir. şimdiki muhafız alayının benzeridir alayı. hepsi gönüllüdür.