sağcılık – Muhalif Sözlük
fransız devrimi ile literatüre giren sağ ve sol kavramlarından sağ'ın tarafgirliği. merkezden en marjinal noktaya kadar farklı tiplere sahip olsa da, tüm yelpaze içinde devletçi, liberal, kapitalist, muhafazakar, gelenekçi, komünizm karşıtı, çoğunluk dinini destekleyici vb. karakteristik özellikler barındıran siyasi akımdır. sosyal eşitsizliğin doğal ve mutlak olduğunu savunur. asker ve polisin temel direk oldukları akımdır ayrıca.

şahsi kanaatime göre riya, kibir, iki yüzlülük, takiyye, sahtekarlık, sömürü, rant, tevil vb. özellikleri bünyesinde barındırır. netekim sağcı siyasetçilerin bu ülkede yaptıkları unutulmamıştır. demirel, özal, erdoğan gibi merkez sağ olarak konumlanmış figürler ve idare tarzları malumdur. tabi unutmadan belirtmek gerekir ki, merkez sağ, aşırı sağ vb. dallar birbirinden oldukça farklıdır ve ne var ki temeldeki felsefeleri aşağı yukarı aynıdır.

sağcılık kapitalizme, faşizme ve emperyalizme karşı olduğunu savunur, büyük bir yalandır. makul seviyede kapitalist, gerektiği yerde faşist ve olabildiğince emperyalist olmak sağcılığın ruhunda vardır. vatan, millet, din, ekonomi, kalkınma, adalet, özgürlük, refah, demokrasi, demokrasi, demokrasi ve demokrasi gibi kavramları afyon olarak kullanır, bunlarla kitleleri uyuşturur, kontrol eder, makul vatandaş tipi yaratır ve böyle olmayan herkesi bu terimler ekseninde itham eder. dinsiz, vatan haini, millet düşmanı, adalet düşmanı, demokrasi düşmanı, darbeci vs.

milliyetçiliği komünizme karşı bir anti-tez olarak dünya piyasasına pazarlamış ve milliyetçiliğin içini böylelikle boşaltmış, onu pasifize etmiş, anlamsızlaştırmıştır. sağcılık her ne kadar halkçı söylemler üretse de, bunun felsefi bir alt yapısı yoktur. çünkü sağcılık hiyerarşi ister, bunun için de sınıflar şarttır. itaat-biat kültürü ancak bu şekilde tesis edilebilir, edilmelidir. eğitim terimleriyle, girdi ya da süreç değil, ürün odaklı bir siyasi akımdır. dolayısıyla emek, alın teri, hak, gayret vs. den ziyade mal, netice, sonuç önemlidir.

günümüz dünyasında kalıplarla tarif edilmenin, kalıplara sıkışmanın abesle iştigal olduğu gerçeğiyle ben sağcıyım diyen çıkar mı bilemem, ama ben sağcı değilim, bunu biliyorum(u: gb).
Türkiye'de kullanageldiği anlama bakarsak komunizmin çirkin ve adi yüzünü sola indirgeyerek komunizmin karşısında duran, vatan ihanetine set olan Türk milliyetçilerini sağ kapsamına aldılar. Bugün solculuk adı altında dizilerle, yarışmalarla bilinçaltına yerleştirilmek istenen fikriyatta yine aynı olgulardan ibarettir. Alparslan Türkeş'in deyimiyle; solun ihanete varan davranışları nedeniyle, sağ ile kavgamızı erteledik.
fransız icadı gaydırı gubbak saçmalıklardan biridir.

fransız devrimi sonrası, parlemento başkanının sağına monarşi yanlıları, soluna ise monarşi karşıtları oturmuştur.
bunla sınırlı kalmış ve fransa dışında para etmeyen bir terim olmuştur.

daha sonra birinci dünya savaşı öncesi ve takiben sürecte, avrupalı monarşistlerin tahtı felaket şekilde sallanmaya başlamış ve o an önemsiz fransız icadına sarılmıştır. işte o icat sağcılıktır.
taht elden gitmesin, saltanat bitmesin deyü almanlar, macarlar ve ruslar hop diye sağcı olmuş. sağdan soldan bahsetmeye başlamıştır. oysa ki dönem itibariyle bir almana, macara, rusa ''sağ-sol'' desen kendi sağını solunu gösterir. ne bilsin düz vatandaş, bu terimleri.

lakin bu sağcılık işe yaramamış, monarşiler tek tek sönmüştür. çarlar, krallar, imparatorlar tahtlarından inmiştir.

daha sonraları ise amerika bu sağ ve solun içini doldurmaya çalışmıştır.
örneğin litaratürde milliyetçiliğin sağa girmesi böyle başlar. oysa ki almanyada milliyetçilik sol akımla başlamıştı ve kendilerini sosyalist diye tarif etmişlerdi. yine balkan milliyetçiliği solun bizzat göbeğinden doğmuştu. keza arap milliyetçiliği sol söylemlerin tamamını yeyip yutmuştu. zira özgürlük-bağımsızlık söylemleriyle halifeyi bile iplememişlerdir.

amma ve lakin milliyetçilik sağ literatüre yazılmış ve anti-sosyalist tezinden öteye gidememiştir. milliyetçiliğin dünyada yok oluşuda böyle başlamıştır.

''benim milletim fukara iken, bütün malı mülkü bu yahudiler yiyor'' diyen orjinal milliyetçilik nerde, ''yahudi ticaretten anlıyor panpa. yahudiler maliye bakanı olsun'' diyen kolpa milliyetçilik nerde.
Toplumun siyasi olarak ayrışmasini ifade etmek için kullanılan terimdir. Genellikle milliyetçi veya muhafazakâr insanlar bu kesimde yer alır
avrupa' nın sağı solu bizimkinden farklı, birbirlerini tutmuyor. Genel anlamda türkiye' de maneviyatçı ve milliyetçi kesime sağ; özgürlükçü, eşitlikçi, sosyalist kesime ise sol deniyor. Atsız' a göre beynelminelcilikle alakalıdır. Türkçüler beynelminelci olmadıkları için sağcı, komünistler ve şeriatçılar beynelminelci oldukları için solcudurlar.
her yüzyılda bir gelecek asrın yorumu aşağıdadır:

---------------alıntı---------------
(i: bugünkü manasıyla atsız'ın makaleyi yazdığı dönemle ilişkisi pek olamayacak önermedir. ne toplumculuk solun tekelindedir ne de sağcı demek milliyetçi demektir. muhafazakarlık sağ bir düşünce ise ve türkçülük muhafazakarlıksa) (değişen şartlar içerisinde muhafazakarlık da anlam kaymasına uğramıştır türkçülüğün muhafaza ettiği şeylerle yaygın manada muhafazakarlık örtüşmemektedir, türkçülük atatürk gibi devrimciliktir de türk milletini muhafaza etmek için) (i: islamcıların da muhafazakar olduğu unutulmamalıdır. türkçülük veya milliyetçilik sağcılıksa, aynı zamanda beynelmilelci yeşil komunist islamcılar da sağcıdır. yani uzun lafın kısası milliyetçilik sağ değildir, sol zaten olamaz. ama bu demek değildir ki bir sağcı veya solcu teoride donanımlı bir milliyetçi olmasa da duygusal olarak milliyetçi olamaz.

keza ekonomik olarak bakıldığında toplumculuk solsa ve türkçülüğün toplumcu bir ideoloji olduğu gerçeği de onun temel direklerinden biridir, komunistler de beynelmilel de olsa toplumcudur. yani türkçülük sol da değildir.

ha, tekrar bakıldığında kapitalizm sağdır, türkçü toplumcudur. türkçülüğün toplumculuğu genelgeçer bir ekonomik görüş değildir, daimi bir ekonomik görüştür. feminizm soldur veya liberalizmdir. türkçüler solcudan da liberalden de daha gerçekçi ve samimi feministlerdir. ayrıca belirtmek gerekir ki feminist olmayan bir türkçülük türkçülük olamaz.) (liberal martavallarının feminizmi akla gelmesin türkçülükte feminizm deyince, gökalpin ve o zamanın kadrolarının ülkemizde yaymaya başladığı gelsin.)

büyük feylesof gezgin abdal
"(b: sağ milliyetçilik, sol beynelminelciliktir)" adlı makalesinden(u: beynelmilel değil heri beynelminel)(u: ukranya gibin)
---------------alıntı---------------

nokta.