çorum – Muhalif Sözlük
özellikle insanı(çorumlu) askerlikte çok farklı bir ruh haline bürünen memlekettir.

peşinen başta söyleyeyim ki; ne çorum'a ne de çorumlulara karşı kesinlikle bir kin beslemiyorum. hatta bu güzel türk şehrini ve çorumlu türk soydaşlarımı, sırf soydaşım olduğu için seviyor ve yine sırf soydaşım oldukları için alınmalarını istemiyorum.

ve şimdi çorumlunun askeriyedeki durumuna girebilirim.
bundan sonrası; askere gideceklere tavsiyeler gibi olacağı için, bilgi entarisi paralelliği yaşayabilir.

1. çorumlu nizamiyeden girer girmez, ''ulan ben burda nasıl arazi olurum'' diye düşünür. sanki talimat almış gibidir mübarek. sanki babası oğluna ''evladım askerde sürekli arazi ol. hiç bir iş yapma'' diye öğüt vermiştir.

2. çorumlu ancak ictimadan ictimaya görülür. ve tabii mutlaka yemekhanede. tabağını ağız bağız doldurur, ekmek boğazından geçmiyorsa parmağı ile iterek içeri sokmaya çalışır. bunun haricinde nerededir, ne yapıyodur kimse bilmez.
yahu ben askere 85 kilo gittim, 60 kilo döndüm. çorumlu 60 kilo gitti, teskereyi alırken 85 kiloydu.

3. eğer olurda çorumlu arazi olmadan enselenir ve bir angarya işe yollanırsa, onun yanındakine allah sabır versin. büyük ihtimal ile zorlandığı an, bayılma numarası yapacaktır. dolayısı ile bütün işler yanındakine kalacaktır. eğer bayılma numarası tutmazsa, sakatlanma numarası yapacaktır. ayağını yere sürtürerek yürüyüp ''sabah sporunda sakatlandım'' diye yalan söyleyecektir. oysa ki sabah sporunda bile arazi olmuştur kesin.

4. sigarasını nereye sakladığını kimse bilmez. önünde yalvarsalar bile bir dal sigara vermez. yok der. bitti der. sigarayı bıraktım der. vermez yani.

5. ramazanda bütün mehmetçiklerim allah rızası için oruç tutar, çorumlu ağır nöbetlerden(tel nöbeti) yırtmak için oruç tutar. belkide tutmaz. sonuçta sahura kalkması, oruç tuttuğu anlamına gelmez. adam zaten 7/24 tıkınıyor. gecede yer, canına minnet.

6. her hatasında, en büyük silahını kullanır. bu silah ''mal ayağına yatma''dır. hiç birşeyden haberi yokmuş gibi davranır. mal gezer ortada. komutanlarda acır, ''yazık la çocuk meczup'' deyip hatalarını hoş görür.

boşuna anadolulu atalarımız ''senin yaptığını çorumlu yapmaz'' dememişler.

ama askerlik bitince tekrar güzel insanlar oluyorlar.
celal aslan şehidim çorumludur. demek ki bütün çorumlular sorumluluktan kaçan insanlar değil. dava uğruna şehit düşen bir celal aslan, bütün çorumun onurlu bir dik duruş göstermesi için yeter.
çorumlu kardeşim, celal aslan hemşehrilerine yakışır olmak için peygamber ocağının kıymetini bileceklerdir inşallah. komutanlarını kandırmayacak, arkadaşlarını satmayacak, angarya bile olsa işlerden kaçmayacaklardır.

ve en önemlisi
beraber arazi olduğu pkklı ile o tarz sohbetlere girmeyecek, şehitlerinin canını yakmayacaktır.
dayak yedikten sonra ise ''askerlik bitsin ben seni dışarda mikecem'' diyorsa, sözünde durup gelip miksindir. hemen otogara kaçıp, ilk otobüsle çorumun yolunu tutmayacaklardır.

türk ve adam olacaklardır.
bir apartman önünde 10 araba varsa 8'inin toros olduğu memleket. çocukluğumda bizzat şahit olmuşumdur buna. sungurlu'da. 2000'den beri toros üretilmiyor. dikkatli incelenirse çorum'un gerileyişi de bu tarihte başlar. hititler, reno 12 toros devri ve günümüz rezil vaziyeti.
efendim orta Anadolu'muzun güzide bir şehridir. Hititlerden sonra sürekli dışlanan Anadolu halkının yaşadığı başlıca bölgelerden biridir. Şu günlerde Erzurum'dan daha soğuktur. tandır kebabı yapılmayan bölgelerinde yerel yemek arabaşıdır. Kars göçmeni, muhacir terekemeler hingel adındaki mantımsı ve çöpleme dedikleri bişeye benzetemediğim yemeği yaparlar. ailesinin her neslinde şehit olan biri olarak söylüyorum. savaştan değil komutanın(komutanların) saçma sapan egolarından kaçarlar.dominant kadınına ihtiyaç vardır. kadının hizaya getirmediği ortamlarda erkekler yoldan çıkmaktadırlar.