arap dünyasında köktencilik – Muhalif Sözlük
cia'ye amerikan üniversiteleri ortadoğu çalışmaları kürsülerinden en yetkilisinden ve en özünden sunulmuş bir richard dekmeciyan kitabı.

kitabın ilk 100 sayfasında geniş grup kimlikleri, kriz ortamları, islamda muhalefet eğilimleri, öze dönüş hareketleri, köktenci hareketlerin tarihi ve mensubiyetin temel karakteristiği anlatılır. ondan sonra ise bir ortadoğulu(u: yazar) gözünden, arapların ve farsların islamcılık veya siyasi islam(u: siyasal islam) olayları içinde nasıl çözümlendiğine ve hangi düşünce/felsefe/gaye yapılarını kurduklarına şahit olunduğunu görürsünüz.

kitap çevirisi çok akıcı olmamakla birlikte orta akıcı seviyede, çok da yavaş veya sıkıcı değildir. içerisinden çıkarılması gereken bir çok not, yorum ve tarihi perspektif var olduğundan sosyal bilimlerde master derecesinde incelenen bir kitaptır.

şii veya sunni köktenci yapılanmaları ayrıntı ve şemalarıyla ortaya koyması sizi de sonuca götürecektir. bu sebeple cia'in el kitaplarından biri olması (sansürlenmiş hali) gereken değeri hak ettiğini göstermektedir.

-- spoiler --

buraya eseri tanıtım ve entrysini yazma sebebim olarak paylaşabileceğim en önemli tespit şudur:

metodundan teknokratlığına, politik okumalarından cemaatleşme yapısına kadar ihvanı müslimin yapılanmasının türkiye ayağı milli görüşçülerdir ve a dan z ye onlara benzemektedir. bu da akıllara bir nevi domino etkisini değilse cıngar çıkmasına sebeb olan şu meşhur "basılan düğme"yi getiriyor!

-- spoiler --