kelam – Muhalif Sözlük
bir teolojik bilim olup yunanca karşılığı logostur. temel islam bilimlerinde reisül ulüm, fıkhul ekber gibi isimlendirmelerinin yanında, ilmu tevhid ve sıfat, usuluddin, ilmu nazar ve istidlal, ilmu akaid olarak da bilinir.

kur'an'dan hareketle islam'ın inanç ve ahlak esaslarını tespit edip, onları akla ve delile dayanarak temellendiren ilme denir. kelam; akıl ve vahiy üzerine bina edilmiş olup her aşamada nesnellik ve delillendirme esastır!

tanrı'nın varlığı ve birliğinden, zat-sıfat ilişkilerinden, peygamberlik ve peygamberliğe ilişkin hususlardan, her türlü yaratılmışa ilişkin hallerden, başlangıç ve son itibariyle islam ilkelerine göre söz eden ilimdir. Felsefeden ayıran temel özelliği kitabiliği(u: kur'an) yani islam ilkelerine dayalı olmasıdır.

özü, muhtevası, etkisi, gücü, amacı ve seviyesi bakımından ulema bu ilmi "külli ilim" olarak adlandırarak tüm diğer ilimlerden üstün tutmuştur.
bu seneki öyp alımlarında kadro ayrılmayan, alım yapılmayacak iki ilahiyat lanından biri. diğeri de felsefe. şaşırdınız mı???hadis, tasavvuf, arapça, islam hukuku ise aksine ezici çoğunlukta. kelam ve felsefe müselmanlar için bu kadar tehlikeli işte. maazallah ışid kafaları, kıbrısi hip hopçuları, menzil badecileri sonra ne eder? akılcı olandan selefi olunması beklenmez. düşünen adamdan, aklını kullanandan herkes korkar.. işte kelam, bu sebeple memleket, islam dünyası, ve dahi insanlık için mühim.ikinci bir uzmanlık alanı olarak ve daha iyi bir mümin olma hevesiyle türkiye'nin kelam duayenlerinin kalesi ankara üniversitesi ilahiyat fakültesi kelam abd'ye önümüzdeki hafta inşallah başvuru yapacağım.. et taallim der mütekellim.