kültür ve dil – Muhalif Sözlük
mehmet kaplan'ın türk dili ve kültürü üzerine tespitlerinin yer aldığı eseridir.
---------------alıntı---------------
"kırk iki yıldır üniversitede hocalık yapıyorum her yıl üniversiteye gelen öğrencilerin lügat hazinesinin gittikçe fakirleştiğini gِörüyorum kendi atalarının dilini bilmedikleri için onlar, bizim için son derece kıymetli eserleri okumaktan mahrum kalıyorlar yeni yetişen nesiller bu yüzden kendi kültür değerlerine karşı yabancılaşıyorlar bugün türkiye’de profesِörler arasında bile millî kültür kaynaklarına gidebilenlerin sayısı parmakla gِsterilecek kadar azdır

millî kültürlerine bu kadar yabancı kalan aydınların kendi milletlerinin tarihini, dilini, dinini, edebiyatını,örf ve âdetini anlaması, doğru olarak değerlendirmesi ve onlardan faydalanarak milletinin hoşuna gidecek yeni eserler meydana getirmesi mümkün müdür?

ben buna imkân gِremiyorum benim yıllardan beri dil ve kültür konuları üzerinde ısrarla durmamın sebebi budur"
---------------alıntı---------------
Bir önsöz ve kırk üç makaleden mürekkep bir eserdir. Deyim yerindeyse mehmet Kaplan'ın Türk dilinin öz Türkçecilik adı altında yozlaşması karşısındaki manifestosudur. Dilin tarihle, milli birlikle,insanla, kültürle, edebiyatla organik münasebetlerini işlediği gibi, plastik sanatları, musıki, şehirlerimiz gibi meselelere de değinmiştir. iki kez okumuş olmama rağmen fırsat bulduğumda mutlaka bir kez daha okuma ihtiyacı hissettiğim bir eserdir.