telif hakkı – Muhalif Sözlük
üreticinin emeğini savunan haktır.esasen doğru bir uygulamadır ama sürenin çok uzun olması münasebetiyle, emekçiden ziyade emekçinin torununa yarayan bir hak halini almıştır.bir nevi, mirasyedileri çoğaltmaya yaramıştır.amma ve lakin; objektif bakıldığında, bir insan düşünüyor, çalışıyor ve ortaya bir ürün sunuyor. sonra ayının biri gelip bu ürünü hunharca kendi menfaatleri için kullanıyor ve üreticiye zırnık koklatmıyor. işte bu vandallığın olmasını engelleyen tek şey telif hakkı.
bir eser meydana getiren kişinin bu eserden doğan her türlü hakkıdır. önceleri eser sahibinin ölümünden 50 yıl sonrasına kadarken, bu süre 70 yıla uzatılmıştır avrupa birliği'nce. böylece abartılı biçimde varisler de istifade eder bu haktan.

1 ocak 2015 itibariyle antoine de saint-exupery'in eserlerinden telif hakkının kalkmasıyla yüzlerce küçük prens baskısı düştü piyasaya. 2007'de mehmet akif ersoy, 2011'de mihail bulgakov, 2012'de james joyce ve virginia woolf, 2013'te rıza nur ve stefan zweig, 2015'te hüseyin rahmi gürpınar'ın eserlerinden telif kalktı. 2016'da adolf hitler , halit ziya uşaklıgil ve osman cemal kaygılı'nın, 2019'da sabahattin ali, 2021'de de george bernard shaw, george orwell ve orhan veli'nin eserlerinden kalkacak.