yusuf akçura – Muhalif Sözlük
günümüzde yaşıyor olsaydı kitabın adı üç tarz-ı siyaset yerine üç tarz-ı sefalet olurdu... benim yazabileceklerim bu kadar.
Bugun vefatinin sene-i devriyesidir. Milliyetciligin tek cikar yol oldugunu savundugu ve ilme adadigi hayati icin sukranlarimi sunar, hayirla yad ederim!
cumhuriyeti kuran kadro içerisinde fikri yönde hizmet edenlerdendir.ancak ziya gökalp'in fikirleri daha ağır basmıştır. Ziya gökalp ile yusuf akçurayı karşılaştıran tiplere de dikkat etmek lazım.amaçları aramıza nifak sokmak
mustafa kemal atatürk'ün kültür ve politika danışmanı olarak görev yaptıktan sonra,türk tarih kurumu'nun başkanlığına getirilen,1897 ylında darbe girişimine katıldığı iddiasıyla trablusgarp'a sürülen,yazdığı üç tarz-ı siyaset adlı makalesinde ırk esasına dayalı milliyetçilik anlayışını osmanlı için çıkış yolu olarak gösteren büyük türk mütefekkiri.
önce türk derneği'ni bizzat kurmuş,derneğin kapatılmasından sonra türk ocakları'nın kuruluşunda etkin rol oynamıştır.bir çok insana göre cumhuriyetin esas kuramcılarındır.
Kazanlı , Türkçülük akımının önde gelen temsilcilerinden olan Tatar yazar. 20.yy başında Mısır'da neşredilen Türk gazetesine yazdığı üç Tarz- Siyaset'i en bilinen eseridir.Türklük-Tatarlık üzerine birleştirici bir bakış açısına sahiptir.Niyazi Berkes'in deyimiyle "Unutulan Adam"dır.Gökalp kadar bilinmez, zira Ercüment Kuran'a göre; Gökalp'ten farklı olarak tarihi maddeci tarafı ve Osmanlı aydının olmamasının Rus çarlığı'na tepki olarak gelişen milliyetçiliği Gökalp'inki kadar kucaklayıcı değildir.Bir süre Türk Tarih Kurumu Başkanlığı da yapmıştır.Yahya Kemal gibi Sorbonne çıkışlıdır, Albert Sorel'in talebesidir ve düşünce dünyasında Sorel'in büyük katkısı olduğu iddia edilir.Türkçülüğün Tarihi bir başka önemli eseridir, aslında bu eser Türk Yurdu yılllığına yazdıklarıdır, eser Gökalp'in Türkçülüğün tarihine dair anlattıklarından daha tafsilatldır.