bursa – Muhalif Sözlük
istanbul, ankara ve izmir'den sonra türkiye'nin dördüncü metropolü ve dördüncü büyükşehir nüfusuna sahip ilidir. türkiye'nin en önemli sanayi kentidir. bursa, osmanlı devleti'nin ilk başkentidir. marmara bölgesi'nin ikinci büyük şehridir. 2005 senesinde, türkiye'de ilk kez bir büyükşehir belediyesi kalite belgesi almıştır. (u: şimdilerde emirsultan ve çevresinin restorasyonu! konusunu görmezden gelirsek) bursa bir futbol kentidir. tıpkı dortmund gibi, liverpool gibi, livorno gibi..

maç akşamı sokaklar bomboş olur, markete gitseniz kendi işinizi kendiniz görmek zorundasınız çünkü bütün esnaf ekrana dikmiş gözlerini maçı izlemektedir. otobüslerde, yollarda, girdiğiniz her mağazada bursaspor oradadır sanki. bu bir süre sonra sizi de içine çeker ve ister istemez bursaspor taraftarı oluverirsiniz. hele şampiyonluğu doyasıya kutlamak, o sokaklarda o ruha eşlik etmek, bütün bir kent tek yürek olmak, unutulacak bir şey değildir.

bursa allah'ın özenerek yarattığı yerlerden biridir. şehir merkezi dağın eteklerine kurulu olsa da, bursa'da dağ havasını da, denizi de, ormanı da bir arada yaşarsınız. canınız ister demirtaş'a gidersiniz mis gibi orman içinde gölün tadını çıkarırsınız, canınız ister kurşunlu'ya kaçar marmara'ya karşı esen rüzgara bırakırsınız kendinizi, canınız ister uludağ'a çıkar muhteşem manzarayı seyredersiniz.

şehrin içinde, şehrin estetik yapısıyla bütünleşmiş harika mekânlar vardır. bunlardan en meşhuru tophanedir. bir diğeri, ırgandi köprüsü, dünyadaki sayılı çarşılı köprülerden biridir. altından şırıl şırıl akan su ile birlikte, orada nargile içilir işte. yeşil semti başlı başına tarihtir, hayattır, yeri ayrıdır. yeşil câmi'nin avlusunda bir taşın üstünde kitap okumak güzeldir.

setbaşında mahfel mado, yine gökdere çayının hemen bitişiğindedir. akşamları sesi fevkâlade sezen aksu'ya benzeyen bir ablamız ile ekibi güzel şarkılar söylerler. açık alandır efendim burası, çayın kenarında, ağaçların altında..

bursa anlatılacak bir şehir değil, gelip görmek, mümkünse birkaç sene yaşamak gerekir. bosna hersek fahri konsolosluğunun dev bir binası da hemen uluyol girişindedir. bursa ile priştina, gilan ve saraybosna kardeş şehirlerdir. gökdere medresesinde bir ney dinletisine katılabilir, ördekli hamamında güzel bir osmanlı şerbeti içebilir, kayhanda leziz bir köfte yiyebilir ve akşama doğru tayyare kültür merkezinde eşsiz bir melihat gülses konserine katılabilirsiniz. (u: katıldım oradan biliyorum)

hülâsa, hülâsa edilmiyor bursa..
benim şehrimdir bursa..