muta nikahı – Muhalif Sözlük
Caferilik mezhebine göre (u: iran islam Cumhuriyeti) caiz olan tak fişi bitir işi tarzı evlilik türüdür. Acem nikahı ya da muvakkat nikah (geçici nikah) da denir.
Erkek, ikna ettiği bir kadınla belli bir ücret karşılığında (u: fiyatı kim belirliyor bilemicem) anlaşarak, belirli bir süreliğine (u: çoğunlukla hayvani duyguları dinene dek) evlenir. Muta nikahının sünnilikte ve Anadolu Aleviliğinde uygulanması yasaktır, zina ile eştir. (u: bariz zinadır ya) (u: neyse) (u: çaktırma)

islam'ın ilk yıllarında harp zamanlarında uzun zaman kadınlardan uzak kalan askerler için (u: abazalık durumunda) muta nikahına izin verilmiştir. Sünni mezheplere göre Hayber Savaşı'na kadar mübah iken sonrasında haram kılınmıştır.

Paygamber efendimiz bu nikahı kesinlikle yasaklamıştır. Ehl-i sünnetten bu nikaha riayet eden yoktur.

şiiler (Caferiler) fıkıhta "akıl"ı da geçerli sayarlar.. O yüzdendir ki farklı uygulamaları mevcuttur.

şiiler muta nikahı konusunda Nisa suresinin 24.ayetini delil olarak sunarlar. Bu ayet şöyledir: "

(Savaş esiri olarak) sahip olduklarınız hariç, evli kadınlar (da size) haram kılındı. (Bunlar) üzerinize Allah’ın emri olarak yazılmıştır. Bunların dışında kalanlar ise, iffetli yaşamak ve zina etmemek şartıyla mallarınızla (mehirlerini verip) istemeniz size helal kılındı. Onlardan (nikahlanıp) faydalanmanıza karşılık sabit bir hak olarak kendilerine mehirlerini verin. Mehir belirlendikten sonra, onunla ilgili olarak uzlaştığınız şeyler konusunda size günah yoktur. şüphesiz ki Allah (her şeyi) hakkıyla bilendir, hüküm ve hikmet sahibidir.."

(bkz:caferilik)

(bkz:iran)